Viața scurtă a Reginei Alia, a treia soție a Regelui Hussein, care a revoluționat societatea iordaniană

12 mai, 2025

Înainte ca monarhul hașemit să se căsătorească cu Noor a Iordaniei, marea sa iubire a fost palestinianca Alia Toukan, o femeie modernă, dar un accident nefericit le-a curmat fericirea.

Regina Alia a Iordaniei, a treia soție a Regelui Hussein al Iordaniei, 1973   GettyImages 976575594 jpg

Când ne gândim la reginele Iordaniei, ne gândim imediat la Regina Rania sau la marea sa inamică, Regina Noor. Dar dacă privim în urmă, găsim povestea tragică a Reginei Alia a Iordaniei, care a jucat un rol important în monarhia hașemită ca a treia soție a Regelui Hussein și, de asemenea, în modernizarea țării din Orientul Mijlociu până la moartea sa tragică, când avea doar 28 de ani.

Alia Baha ud-din Toukan s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1948 în Cairo, Egipt, dintr-un tată palestinian care a fost ambasador al Iordaniei în mai multe țări din Europa, Orientul Mijlociu și Organizația Națiunilor Unite. De asemenea, l-a ajutat pe Regele Abdullah I să redacteze Constituția iordaniană. Tinerețea și-a petrecut-o călătorind cu părinții săi în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Turcia, Egipt și Regatul Unit. De asemenea, a locuit o perioadă la Roma, unde a urmat cursurile filialei italiene a Universității Loyola din Chicago. A studiat științe politice, psihologie socială și relații publice, aspirând să calce pe urmele tatălui ei ca diplomat.

Cursul vieții sale avea să se schimbe în 1971, când a luat decizia de a se muta în Iordania, unde avea să fie însărcinată să supravegheze pregătirile pentru primul Festival internațional de schi nautic, care urma să aibă loc în țară în acel an. Cine i-a dat această sarcină? Nimeni altul decât Regele Hussein bin Talal al Iordaniei, pe care îl cunoscuse în copilărie în Egipt, în timp ce tatăl ei îi dădea meditații.

Căsătoriile Regelui Hussein al Iordaniei

Prima soție a Regelui Hussein a fost Dinah, o verișoară îndepărtată. Când s-au căsătorit, ea avea 25 de ani, iar Hussein doar 19. Au avut o fiică, Prințesa Alia bint Hussein, dar după divorț, la doar doi ani după „Da”, Dina a pierdut custodia. Ca o curiozitate, în anii 1980 a devenit faimoasă pentru că a negociat cea mai mare eliberare de prizonieri OEP în Israel, dintre care unul era al doilea soț al ei. În acea afacere, nu mai puțin de 4.760 de palestinieni au fost schimbați pentru 8 soldați israelieni. Dina a murit la vârsta de 89 de ani, iar Hussein și doi dintre fiii ei au participat la funeraliile ei.

După despărțirea lor, Hussein s-a căsătorit cu Prințesa Muna, de care a divorțat în 1972. Muna era englezoaică, născută Toni Gardiner în Suffolk. L-a cunoscut pe rege pe platoul de filmare al filmului „Lawrence al Arabiei”, unde lucra ca secretară. Au avut patru copii, dintre care cel mai mare este actualul rege Abdullah al II-lea, soțul Reginei Rania. Nunta dintre Muna și Hussein a avut loc la Palatul Zahran, unde s-a căsătorit și Prințul moștenitor Husssein. După despărțirea lor, Muna nu s-a recăsătorit niciodată și continuă să locuiască în Iordania, în luxosul palat din Amman care i-a fost dăruit de rege.

Apoi, Alia și Hussein s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii private, cu doar doisprezece invitați, pe 24 decembrie 1972. Ea a primit titlul de Regina Alia Al-Hussein. Au avut și trei copii: Prințesa Haya (1974), Prințul Ali (1975) și Abir Muhaisen (1973). Abir, o palestiniană, a fost adoptată de cuplu după ce părinții ei au murit într-un accident aviatic în timp ce ea locuia într-o tabără de refugiați din Amman.

Regina Alia a revoluționat societatea iordaniană

Lucrătoare neobosită pentru poporul iordanian, Regina Alia a înființat Biroul Reginei Iordaniei și a jucat un rol activ în ajutorarea femeilor și copiilor. Ea a contribuit la finanțarea proiectelor de dezvoltare socială și a încercat să se asigure că cei mai săraci copii au acces la educație. În 1974, ea a cerut ca femeilor să li se acorde dreptul de a vota la fel ca bărbaților în Iordania, iar legea care permite femeilor să voteze a fost adoptată în 1974, deși nu a intrat în vigoare până în 1989. De asemenea, au fost înființate biblioteci în întregul regat datorită dragostei sale pentru literatură.

În scurta sa domnie, regina a încălcat tradițiile și a stârnit controverse în rândul celor mai conservatoare sectoare ale societății iordaniene. Tânăra regină, complet occidentalizată, era cunoscută pentru dragostea sa pentru mașinile rapide, schi nautic și blugi, pe care a început să-i poarte în timpul studenției sale la New York.

Alia a Iordaniei fost prima dintre soțiile Regelui Hussein care a primit titlul de regină și a fost, de asemenea, prima care l-a însoțit în călătoriile sale în străinătate. A fost alături de el în timpul vizitelor sale în Statele Unite în 1973 și 1974. Implicată în activitatea politică a țării, ea a pledat, de asemenea, pentru ca femeile să devină membre ale Parlamentului.

Moartea tragică a Aliei a Iordaniei

Din păcate, perioada sa fructuoasă ca regină iubită a Iordaniei a fost de scurtă durată. Alia a murit într-un accident de elicopter la Amman, pe 9 februarie 1977. Ea se întorcea dintr-o călătorie pentru a inspecta spitalul Tafileh din sudul țării. Se spune că soțul ei se opusese ca ea să călătorească acolo în acea zi, deoarece vremea era prea periculoasă pentru zbor.

Regele Hussein însuși, cu vocea frântă de emoție, a fost cel care a anunțat la radio că elicopterul care îi transporta soția s-a prăbușit în timpul unei furtuni violente: „O plâng pe Alia mea, regina, prețioasa mea însoțitoare”, a declarat atunci monarhul îndurerat.

Însă doliul nu a durat mult. În timp ce încă jelea moartea celei de-a treia soții, Regele Hussein a cunoscut o lucrătoare a companiei Alia Air pe nume Lisa Halaby. Monarhul a cerut-o repede în căsătorie, iar ea a acceptat după două săptămâni de deliberări. Pentru a se căsători, în 1978, ea a trebuit să se convertească la Islam și numele ei a devenit Noor Al Hussein (Lumina lui Hussein).

Noor a Iordaniei, considerată o Grace Kelly a lumii arabe, avea să fie regina și soția lui Hussein până la sfârșitul zilelor sale. Astăzi, ea duce o viață discretă, deși își păstrează spiritul de solidaritate. De aceea, ea participă ocazional la petreceri și evenimente caritabile. Și, deși nu mai face parte din Familia Regală, își păstrează statutul de regină.

FOTO: Profimedia, Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Anne și Charles, paradă la Windsor, Profimedia jpg
Printesa Iman a Iordaniei nunta cu Jamil Alexander Termiotes (27)   pagina oficiala jpg
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu cu Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Italiei la Bucuresti, 2025   Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (2) jpeg
Prințesa Diana, Prințul Charles, Camilla Parker Bowles  foto   Profimedia jpg
James Middleton   Instagram, Profimedia jpg
Beatrice Borromeo Casiraghi si Pierre Casiraghi la Cannes   GettyImages 2154164316 jpg
Regele Charles si Printul Harry jpg
Prințul George, Charlotte și Louis Foto Profimedia jpg
Kate Middleton Foto Getty Images (1) jpg
Kate Middleton și Prințul William Foto Instagram jpg
Prințesa Charlotte la 10 ani colaj jpg
William, Meghan, Harry, GettyImages (2) jpg
Kate și William, GettyImages (17) jpg
Prințul Charles la 5 ani   FOTO Sophie Margue, Marea Curte Ducală (2) jpg
Prințese la Cannes colaj jpg
Thomas Markle, tatal lui Meghan Markle jpg
Majestatea Sa Margareta la Zilele Horticulturii Bucurestene 2025   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (10) jpeg
Regele Charles, Regina Camilla, Prințul William, Kate Middleton și alți membrii ai familiei regale foto Profimedia (2) jpg